Posts

Spicy Korean Chicken Simple

Image
Hi, siapa dah try spicy chicken korean? Kalau belum , hari ni aku nak share kat korang spicy korean chicken cara aku. Cara aku ni sesuai untuk mereka yang nak mudah dah cepat .😛
Perapan ayam : Ayam yang dibasuh. (Sila la keringkan ayam tu pakai tisu ) Lepastu , gaulkan ayam tadi dengan  sedikit  Halia  sedikit Garam  sedikit Lada Hitam  Perap dalam 5 minit gitula ,lepas dah 5 minit golek2 kan ayam tu dengan tepung gandum.  Salut setiap celah bedah dan goreng hingga keemasan 
OR
Beli jer ayamas premium jumbo drumet ayam . Ini lagi senang buka plastik die kendian goreng. 
Untuk sos : 3 ulas bawang putih (tumbuk sikit) 2 sudu besar cili kisar  2 sudu besar madu  2 sudu kecil gula (white/brown mana2 boleh , aku pakai brown) 2 sudu besar sos cili ( 1 sudu sos kimball + sos MCD ) 1 sudu besar sos tomato 
Pastu korang tumisla bawang putih tu guna minyak jagung or any kind or minyak . Minyak tu agak2 la kang banyak sangat macam nak goreng kopok plak. letak sikit jer minyak . Dah masukkan baw…

Nothing to Something

Image
Hi, lamanya tak borak kat sini .
Okey post kali ni nak cerita sikit tentang something tentang diri aku, Aku tak pasti ia bakal jadi inspirasi atau hanya bakal jadi bahan cemuhan kalian , Tapi ni blog aku so it's up to me to share what ever i like. 😊 Okey nak cerita pasal convo yang aku baru attend sebulan yang lepas . Secara officialnya aku Degree in human resource management dari UNITEN . Jujur, aku bukan suka belajar sewaktu kecik dan aku sangat-sangat lambat membaca, Korang mesti tak caya aku start lancar membaca masa aku darjah 4 , yaw darjah 4  Boleh bayangkan tak ? Tapi aku takpernah masuk kelas corot taw sebab aku ada sorang ibu dan ayah yang hebat . Mereka hebat ! Kenapa mereka hebat? Masa aku tabika aku wakil tabika KEMAS pulau gadong untuk pertandingan bercerita. Boleh bayang tak ? Budak tak geti baca tapi boleh bercerita ? Tekniknya adala ibu hari2 akan bacakan buku cerita tu. Dan aku hanya akan dengar dan hafal semua cerita yang ibu ceritakan. Aku takley membaca tapi …

Puasa Di Uniten

Hi, Mesti sekarang semua tengah sibuk daftar untuk kemasukan asasi or diploma kan . Post kali ni sis nak cerita pasal pengalaman sis berpuasa di Universiti tenaga nasional or Uniten di kampus menghijau Muadzam shah , pahang. Siapa jenis suka masak ? Okey ada berita baik untuk anda , awak boleh bawak rice cooker untuk adik-adik sem 1 . Bila dah level up maksudnya dah sem 2 bolehla bawak peti ais, multi cooker , mesin basuh, tv and segala jenis peralatan elektrik.  Nak pasang lampu raya pong boleh . Hahaha. Awak boleh bawak semua barang elektrik tu kerana bil elektrik kamu yang PERLU BAYAR SENDIRI. Maksud bayar sendiri tu bukanla Tnb hantar bil kat penginapan , tapi di Uniten mereka menggunakan sistem topup elektrik .  Macam topup kredit kalau habis kena topup tapi topup elektrik takde tamat tempohla . Dan semua pembayaran topup elektrik time sis belajar hanya di lakukan di wisma , Ehh, bukan nak cerita pasal topup tapi pengalaman berpuasa kan. Okey bagi sesiapa yang rasa masak menggun…

Yanko

Image
Hi, Okey kali ini sis nak buat review seikhlas hati tanpa dibayar . Let's start with Yanko skin care. Siapa tahu pasal yanko ? Siapa pengguna yanko ? Or siapa tak tahu the heck Yanko is? Yanko ini sejenis skin care . Daripada  Taiwan , menggunakan teknologi german. Produk ini serius bagus dan plus die takde mekruri serta dari bahan semulajadi. Dulu masa kat Uniten sis pakai pastu stop sebab acah2 nak try produk lain sebab produk ni agak mahal bagi sis tapi walaupun agak mahal yanko ni tahan 2 ke 3 bulan tengokla cara uols pakai. Yanko terdiri daripada 3 jenis bacis , hydra(kulit kering) dan platium(wanita berusia) Tapi perlu diingatkan produk ni bukan magic harry potter  die takkan cerah seawal 7minit , die take time dalam seminggu dah glowing gitus. Sis pakai hydra sebab sis kulit kering , tapi tula yanko ni geram kita pakai dlu kulit gelap  dan jerawat sentiasa mengunjungi but sejak dah berjinak dengan Yanko kulit makin cerah dan flawless*housemate yang kata sis tak kata.  Memu…

Atok ku sayang.

Image
Assalamulaikum,
Hampir 4 hari atok pergi tinggal kan kami semua.
30/12/15 merupakan tarikh seorang lelaki yang kami sayang tinggalkan kami untuk selama-lamanya.
Orang tengok atok orang takut tapi die la lelaki yang sangat penyayang
Ibu selalu cerita kecik2 atok buat dua kerja .
Walaupun atok kerja biasa2 jer tapi ibu tak pernah tak cukup makan dan kasih sayang
Atok tak berkasar dengan nenek, bila nenek marah atok atok just beristifar
Bila exam die selalu bagi nasihat.
Selalu cakap lelaki macam mana yang sesuai untuk buat suami.
Atok hantar aku pi sekolah naik beca .
Belikan sarapan pepagi untuk aku makan
Kayuh beca untuk kami pi limbongan .
Rindu sangat naik beca atok kayuh.
Rindu dengan lawak dan sikap suka menyakat atok.
Aku harap aku jumpa lelaki sebaik atok.
Moga atok tenang disana .




Gadis Beruang ?

Image
Assalamulaikum semua ,
Ehh, lama gila tak berceloteh kat sini.
Hampir setahun mungkin. Okey disebabkan mood nak berblog datang so aku buat sikit pertukaran nama dari si penagih ungu ke si gadis beruang.
Why beruang?
Sebab beruang ni garang tapi yang sangat-sangat comel dan rasa nak peluk-peluk jer.
Lagi pong sebab orang kata aku ni garang tapi comel tu la kot punca lahirnya idea ni*yang comel tu perasaan sangat. hihihihi
Beruang ada macam2 jenis beruang ada beruang koala,kutub dan panda .
Adakah panda spesis beruang? hahaha. really not sure.
Dalam setahun  ni hampir macam2 jadi. hidup rasa sakit dan gembira semua da.
Dari lepas balik umrah aku nak menulis blog tapi asik busy dengan manusia,tengok tv, kelas dan lain2.
Nanti aku nak terobek aktiviti yang aku buat sem lepas dengan kelab kembara.
Pastu insyaAllah nak kongsi sikit macam mana berada di Tanah suci dan menjadi tetamu Allah . Korang perasaan tak masa makin laju. aku rasa kejap jer aku nak jadi final year student.
OMG, mesti ma…

Rindu Hell Kaler Biru

Image
Halu2,
Kowg ingat tak hell kaler biru yang aku selalu sebut dulu tu ?
Hope kowg ingat la sebab aku malas nak terangkan balik , hahahaxx. * pemalas kan aku
Tadi aku jumpa dengan member2 PlKN dulu.
Dowg semua nak g pahang, ada reunion kat sana . erk, rasa jealous and menyesal lak tak dapat join diowg .
Tapi aku happy sebab jumpa dengan dee and masitah
Masitah dah jadi gadis muslimah tapi stil huru hara , hahahaxx
Dee lak makin kurus * wah untung la kan.
Yang aku menyirap semua cakap aku makin gemuk *great guy, sebab sedarkan aku dah gemuk =='
Dee pakai kasut macam aku p kasut die kaler merah . lawa jewp aku tengok .
Pastu Si daus yang tak de kerje nih g buad video call.
Berlari aku cari selendang untuk cover kepala .*aurat kena jaga yaww, hahaha
Bila lepak dengan diowg kejap tadi aku rasa macam tak moh balik jewp .
Sumpah aku rindu Dee  and kem . Rindu kena denda .
Kalau aku pergi mesti best dapat buli adik2 wira and wirawati . hehehexx.

 #sayonara #




Itu die makcik fatin diana kite y…