Wednesday, 24 May 2017

Puasa Di Uniten

Hi,
Mesti sekarang semua tengah sibuk daftar untuk kemasukan asasi or diploma kan .
Post kali ni sis nak cerita pasal pengalaman sis berpuasa di Universiti tenaga nasional or Uniten di kampus menghijau Muadzam shah , pahang.
Siapa jenis suka masak ? Okey ada berita baik untuk anda , awak boleh bawak rice cooker untuk adik-adik sem 1 .
Bila dah level up maksudnya dah sem 2 bolehla bawak peti ais, multi cooker , mesin basuh, tv and segala jenis peralatan elektrik. 
Nak pasang lampu raya pong boleh . Hahaha.
Awak boleh bawak semua barang elektrik tu kerana bil elektrik kamu yang PERLU BAYAR SENDIRI.
Maksud bayar sendiri tu bukanla Tnb hantar bil kat penginapan , tapi di Uniten mereka menggunakan sistem topup elektrik . 
Macam topup kredit kalau habis kena topup tapi topup elektrik takde tamat tempohla .
Dan semua pembayaran topup elektrik time sis belajar hanya di lakukan di wisma ,
Ehh, bukan nak cerita pasal topup tapi pengalaman berpuasa kan.
Okey bagi sesiapa yang rasa masak menggunakkan rice cooker/ multi cooker lembap bolehla beli dapur travel tu. 
Actually dapur ni diharamkan tapi pepandaila hang pa sorok kalau ada check kebersihan rumah korang.
Tapi, alhamdulillah belum pernah sepanjang 3 tahun kantoi or kena rampas sebab most of student guna kot benda ala tu.
Helo, lagi sedap kot goreng telur dalam kuali dari dalam rice cooker tu. 
Bagi yang malas nak masak awak boleh jer beli makanan kat bazar ramadhan tiap-tiap hari sebelah pantai selamat tu . 
Kecuali sabtu , sebab sabtu ada pasar malam . Tapi tula nama jer pasar malam , yang benarnya die buka dari pagi sampai malam. 
Baik bazaar ramadhan maupun pasar malam anda pasti rambang mata nak beli sebab agak besar jugakla dan beraneka makanan.
Dan bagi yang tak biasa makan pasar2 ini dun worry kedai sekitar pekan muadzam banyak jer. 
Paling fav dak2 Uniten Kfc , tak pong Jentayu. Huis jentayu tu sampai kena tempah la awal satu hari.
Dan jarak ke bazaar or jentayu lama hanya 10 minit kot kalau jalan kaki lengang-lengang.
Cuba nak ke kfc or ke bandar satelit jer kena naik kereta sebab jalan ke sana tak digalakkan anda untuk jalan kaki tapi bagi yang hati kental bolehla.
Tapi tu dulu sis tak tahu la kalau baru2 ni ada jalan yang helok dari penginapan nak ke sana. 
Ehh, lupa lak kat penginapan masing-masing ada jer food court so tu paling senangla tapi kena tunggu tu mungkin lepas berbuka baru makan kekadang.
Dan jika anda terlalu malas untuk masak serta bergerak, jalan terbaik ws member tolong belikan makanan . Setel. Hihihi.


Hi siapa yang nak masuk uniten good luck okey. Siapa pi campus muadzam dapatla kekadang merasa kabus dipagi hari . 




Thursday, 11 May 2017

Yanko

Hi,
Okey kali ini sis nak buat review seikhlas hati tanpa dibayar .
Let's start with Yanko skin care. Siapa tahu pasal yanko ? Siapa pengguna yanko ? Or siapa tak tahu the heck Yanko is?
Yanko ini sejenis skin care . Daripada  Taiwan , menggunakan teknologi german.
Produk ini serius bagus dan plus die takde mekruri serta dari bahan semulajadi.
Dulu masa kat Uniten sis pakai pastu stop sebab acah2 nak try produk lain sebab produk ni agak mahal bagi sis tapi walaupun agak mahal yanko ni tahan 2 ke 3 bulan tengokla cara uols pakai.
Yanko terdiri daripada 3 jenis bacis , hydra(kulit kering) dan platium(wanita berusia)
Tapi perlu diingatkan produk ni bukan magic harry potter  die takkan cerah seawal 7minit , die take time dalam seminggu dah glowing gitus.
Sis pakai hydra sebab sis kulit kering , tapi tula yanko ni geram kita pakai dlu kulit gelap  dan jerawat sentiasa mengunjungi but sejak dah berjinak dengan Yanko kulit makin cerah dan flawless*housemate yang kata sis tak kata. 
Memula try yanko guna yang basic, bacis pong okey tapi tula setelah tahu kulit sebenar sis guna hydra plak. 
Bagi yang kulit sensitif macam sis boleh la guna Yanko ni. Tapi harus diingatkan jangan beli yang tiruan okey . mostly Yanko harga rm100 ++  kalau bawah 100 tu hati2 la . Sebab ada member guna yang murah lepas tu muka die abis teruk sebab die beli yang bukan ori. 
Nak cantik keluarkan duit sikit kalau makeup boleh beribu riban why not skin care gitus jugak.
Siapa nak beli Yanko ori boleh follow ig @yankoskincarebyarawawa .
Okey nanti sis sambung lagi pasal skin care dari korea plak. See you next time 


Ini hydra set .*Mengacah sikit tangkap gambar mcam insta famous